(Key) Lime Pie z Floridy

(Key) Lime Pie z Floridy 🍋‍🟩
..ani nepamätám,kedy som takto rýchlo mala urobený koláč-a z tak mála surovín!👏🏽
Zádrheľ ale musí byť- a to je chladnutie a čakanie na osviežujúci koláčik 🤷🏼‍♀️
Originál sa tento koláč robí z key limetiek (pravé alebo mexické limetky) ale tie tu nedostať,tak si vypomôžme lidláckymi bio limetkami 😁

Keksy premixujeme tyčovým mixérom najemno,zmiešame s rozpusteným maslom a zmes vysypeme do tarte formy s vyberateľným dnom (dôležité)..veľkosť cca 22-25 cm.Prstami povtláčajte a vytiahnite okraj.Formu zatiaľ odložte do chladničky.
Limetky vytlačte.Z aspoň dvoch limetiek nastrúhajte kôru do misky,pridajte žĺtka,prešľahajte,pridajte Salko,prešľahajte a pridajte postupne šťavu.Celá zmes po chvíľke trochu zhustne.Vylejte ju na pripravený korpus a vložte na spodok do vyhriatej rúry (180 stupňov)..pečte 20 minút.Vyberte,nechajte hodinku pri izbovej teplote chladnúť a potom vložte do chladničky na ďalšie 2 hodinky..

Tip:

ak je niekto ozaj “sladká riť”  😁 spravte z dvoch zvyšných bielkov sladký baiser,navrstvite na upečený koláč a nechajte do zlata zapiecť (v tom prípade pečte koláč len 15 minút+kým sneh nezhnedne).Mne osobne by bola táto alternatíva moc sladká.
Vyriešila som to málinko sladenou (alebo neosladenou) vyšľahanou šľahačkou.
Pokiaľ viem,podávajú sa obe alternatívy-samozrejme Američania to milujú so sladkosťou preháňať ☺️
Ozdobte podľa chuti a papajte..chutí ako lemon curd,len o čosi sviežejšie.
Naďabila som naň v telke☺️

Suroviny

Korpus:
200 gcelozrnných keksov(Leibniz napr.)
100 gmasla
Plnka:
150 mlšťavy z biolimetiek (4-5 cca)
nastrúhaná kôraz aspoň 2 limetiek
1 konzervaSalka
4žĺtky
Na servírovanievyšľahanú šľahačku

Podobné recepty