Egrešová torta 🍰

Spojenie sladkého korpusu so zapečeným snehom,chrumkavých mandlí,jemného krému a kyselkavých egrešov je proste sen✨Vyskúšajte na najbližšie letné posedenie😘

Cesto:

Mäkké maslo si prešľahajte dopenista so žĺtkami a cukrami,pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešajte husté cesto.To rozdeľte na dvojo a buď si naznačíte dva kruhy na papieri na pečenie a cesto na ne rozotriete,alebo ak máte dve rovnaké formy,tak ho rozdeľte do okrúhlych foriem (20-22 cm ).Pečte na 200 stupňoch 10 minút.Vytiahnite z rúry a na korpusy natrite vyšľahaný sneh.

Baiser:

Bielky vyšľaháme so štipkou soli,postupne prisýpame cukor a vyšľaháme dotuha.Rozdelíme na dvojo a natrieme rovnomerne na horúce korpusy.Rovnomerne posypeme mandľovými lupienkami a dáme dopiecť  cca 12-13 minút do zlatohneda.Sneh po upečení klesne.Nechajte korpusy vychladnúť.

Egrešový “puding”.

Egreše umyjeme,odstránime stopky.Dajte ich do hrnca spolu s citr.šťavou,2 PL vody a cukrom.Egreše sa varením pomerne rýchlo začnú rozpadávať a pustia šťavu.Vtedy do nich prilejte kukuričný škrob rozmiešaný s 4 PL vody.Nechajte prebublať a odstavte.Dbajte na to,aby sa celkom nerozpadli ☺️.Puding je potrebné nechať trochu vychladnúť,ale ešte za tepla navrstviť na jeden z korpusov-vezmite ten “škaredší” 😁-môžte si pomôcť aj tortovou obručou.Vložte do chladničky stuhnúť.

Krém:

Mascarpone,smotanu (vychladené),vanilkový cukor a práškový podľa chuti vyšľahajte mixérom do pevného krému,vmiešajte nastrúhanú citr.kôru.Krém natrite na zatuhnutý egrešový puding.Vrchný korpus si dopredu nakrájajte na 8 kúskov a položte na krém.Tortu nechajte ešte hodinku zachladiť a podávajte zľahka posypanú práškovým cukrom😋😋😋-pri podávaní samozrejme dorežte dodola😌.

PS:kľudne použite hocaké kyslé ovocie-napríklad červené ríbezle-len do tých Vám nebude treba toľko škrobu,tie želírujú samé 😉

Suroviny

Cesto:
4 vajcia(žĺtky,bielky použijete na zapečený sneh)
125 gmäkkého masla
110 gcukru
1vanilkový cukor
150 ghladkej múky
2 člprášku do pečiva
Baiser:
4bielky
150 gcukru
štipkasoli
2 hrstemandľových plátkov
Egrešový puding:
450 gegrešov
3-4 PLcukru (podľa kyslosti egrešov)
2 PLcitrónovej šťavy
2 kopistejšie PLkukuričného škrobu
2 + 4 PLvody (2 do egrešov,4 na rozmiešanie škrobu)
trochu mletejvanilky (kto chce)
Krém:
250 gmascarpone
100 gšľahačkovej smotany
1vanilkový cukor
práškovýcukor podľa chuti
nastrúhaná kôraz 1/2 biocitróna

Podobné recepty