Baumkuchen 🪵

Jeden z našich najobľúbenejších vianočných koláčikov,vlastne koláčikových jednohubiek.Robievam ho už sto rokov,lebo ho každý proste miluje ⭐️

Jemný šťavnatý koláčik si zamilujete aj vy 🫵🏼 Zádrheľ na ňom je správne upiecť jeho vrstvy pod grilom,aby “letohruhy” boli prepečené a bolo ich pekne vidno.Túto činnosť si prosím Vás nechajte na pokojný večer,treba ho jednoducho sledovať-pobehujúceho manžela a deti preto uložte radšej spať 😜

Vrstvy pod grilom pečte radšej pomalšie-ak sú príliš skoro tmavé,buď znížte stupeň grilovania,alebo mriežku s plechom posuňte o jeden stupeň nižšie..Pomaly ďalej zájdeš platí v tomto prípade na 100%.Nie je nič horšie,ako keď po toľkej námahe rozkrojíte koláčik a vrstvy sú vlastne surové 🥺

To všetko už mám za sebou,čestné pionierske,takže hlavne POMALIČKY…Rátajte na jednu vrstvu cca 3 minútky pečenia.Krájaniu venujem tiež trošku pozornosti.Okraje orežem a koláčik rozdelím na 5-6 rovnako dlhých pásov-to už nechám na Vás.Pripravené pásiky šikmo krájajte na 🔺🔻Až potom ich posypte orieškami alebo posypom podľa chuti 😙

Recept pochádza od Johanna Lafera.

 

Zapnite rúru na 200 stupňov vyhriať.

Marcipán nasekajte nahrubo a spolu s mliekom ho opatrne ohrievajte a rozmiešajte dohladka.Odstavte.
Oddeľte žĺtky od bielkov.Maslo vyšľahajte spolu s perníkovým korením,štipkou soli a práškovým cukrom dopenista.Pridajte žĺtka po jednom a zakaždým dobre prešľahajte,nakoniec pridajte marcipán.

Bielky vyšľahajte s druhou štipkou soli a kryštálovým cukrom dotuha.Tretinu zo snehu najskôr zamiešajte do maslovej zmesi,pridajte preosiatu múku so škrobom a nakoniec vmiešajte ostatný sneh.

Pekáčik si vyložte papierom na pečenie.Zapnite gril v rúre.Na každú vrstvu potrebujete 2 PL cesta-to pekne rozotrite a pekáčik vložte pod zapnutý gril.Ako vravím,aspoň tri minútky by sa jedna vrstva mala piecť..

Keď miniete celé cesto,zakryte plech alobalom,mriežku preložte do stredu a rúru prepnite na pečenie zhora-zdola.Koláčik ešte dopečte 5 minút.

Počas pečenia si zmiešajte marhuľový lekvár s citrónovou šťavou a krátko prevarte.Zmes pretrite cez sitko.

Upečený horúci koláčik zalejte lekvárom a dohladka rozotrite.Nechajte úplne vychadnúť.

Nakrájajte na trojuholníčky a posypte čím chcete.Koláčik vlastne vydrží dlhšie,lenže u nás je za pár dní fuč-a aj to “sedí na ňom had” 🥴

Suroviny

150 gmarcipánu
75 mlmlieka
6vajec
200 gmäkkého masla
100 gpráškového cukru
100 gkryštálového cukru
1 PLperníkového korenia
100 ghladkej múky
50 gkukuričného škrobu
2 štipkysoli
Na dokončenie:
200 gmarhuľového lekváru
z 1 citrónašťava
Na posypanie:
trochusekaných pistácií,mandlí alebo malé cukríčky
Na pečenie:
cca 20 /25 cmmalý pekáčik

Podobné recepty