Baumkuchen?

Jeden z našich najobľúbenejších vianočných koláčikov,vlastne koláčikových jednohubiek?Robievam ho už sto rokov,lebo ho každý proste miluje?

Jemný šťavnatý koláčik si zamilujete aj vy?Zádrheľ na ňom je správne upiecť jeho vrstvy pod grilom,aby “letohruhy” boli prepečené a bolo ich pekne vidno.Túto činnosť si prosím Vás nechajte na pokojný večer,treba ho jednoducho sledovať-pobehujúceho manžela a deti preto uložte radšej spať?

Vrstvy pod grilom pečte radšej pomalšie-ak sú príliš skoro tmavé,buď znížte stupeň grilovania,alebo mriežku s plechom posuňte o jeden stupeň nižšie..Pomaly ďalej zájdeš platí v tomto prípade na 100%.Nie je nič horšie,ako keď po toľkej námahe rozkrojíte koláčik a vrstvy sú vlastne surové?

To všetko už mám za sebou,čestné pionierske,takže hlavne POMALIČKY?Rátajte na jednu vrstvu cca 3 minútky pečenia.Krájaniu venujem tiež trošku pozornosti.Okraje orežem a koláčik rozdelím na 5-6 rovnako dlhých pásov-to už nechám na Vás.Pripravené pásiky šikmo krájajte na ??Až potom ich posypte orieškami alebo posypom podľa chuti?

Recept pochádza od Johanna Lafera??

 

Zapnite rúru na 200 stupňov vyhriať.

Marcipán nasekajte nahrubo a spolu s mliekom ho opatrne ohrievajte a rozmiešajte dohladka.Odstavte.
Oddeľte žĺtky od bielkov.Maslo vyšľahajte spolu s perníkovým korením,štipkou soli a práškovým cukrom dopenista.Pridajte žĺtka po jednom a zakaždým dobre prešľahajte,nakoniec pridajte marcipán.

Bielky vyšľahajte s druhou štipkou soli a kryštálovým cukrom dotuha.Tretinu zo snehu najskôr zamiešajte do maslovej zmesi,pridajte preosiatu múku so škrobom a nakoniec vmiešajte ostatný sneh.

Pekáčik si vyložte papierom na pečenie.Zapnite gril v rúre.Na každú vrstvu potrebujete 2 PL cesta-to pekne rozotrite a pekáčik vložte pod zapnutý gril.Ako vravím,aspoň tri minútky by sa jedna vrstva mala piecť..

Keď miniete celé cesto,zakryte plech alobalom,mriežku preložte do stredu a rúru prepnite na pečenie zhora-zdola.Koláčik ešte dopečte 5 minút.

Počas pečenia si zmiešajte marhuľový lekvár s citrónovou šťavou a krátko prevarte.Zmes pretrite cez sitko.

Upečený horúci koláčik zalejte lekvárom a dohladka rozotrite.Nechajte úplne vychadnúť.

Nakrájajte na trojuholníčky a posypte čím chcete?.Koláčik vlastne vydrží dlhšie,lenže u nás je za pár dní fuč-aj to “sedí na ňom had”??

Suroviny

150 gmarcipánu
75 mlmlieka
6vajec
200 gmäkkého masla
100 gpráškového cukru
100 gkryštálového cukru
1 PLperníkového korenia
100 ghladkej múky
50 gkukuričného škrobu
2 štipkysoli
Na dokončenie:
200 gmarhuľového lekváru
z 1 citrónašťava
Na posypanie:
trochusekaných pistácií,mandlí alebo malé cukríčky
Na pečenie:
cca 20 /25 cmmalý pekáčik

Podobné recepty