Tekvicový trhanec so slivkami?

Tohoročné babské leto je ako zo žurnálu..a mne už bola darovaná pekná tekvica-takže som sa rozhodla,že ja už mám jeseň??

Prvý tohoročný tekvicový chlieb už mám za sebou a dnes som zvrtla z pripraveného tekvicového pyré nafufňaný trhanec,ku ktorému sme si dali voňavé slivky?.Ak sa Vám nechce babrať so slivkami,zoberte kľudne jablkovú či hruškovú výživu,brusnicový či iný kompót.

Tekvicové pyré si poľahky spravíte dopredu,nachystané Vám v chladničke vydrží týždeň,alebo si ho zamrazte.Ošúpanú a očistenú tekvicu nahrubo nasekajte,v pekáčiku prekryte alobalom a pečte na 200 stupňoch 30-40 minút.Premixujte tyčovým mixérom,nechajte vychladnúť a máte pyré,z ktorého viete narýchlo vykúzliť množstvo dobrôt.Už len u mňa na blogu nájdete kopec receptov,kde Vám ho bude treba?.

Aj inak ho spotrebujete:či už na gnocchi,do chleba,do polenty,do masielka na fajnú nátierku,na rýchlu tekvicovú polievku či do risotta…

Ale už šupkom k trhancu!??

Dusené slivky:

Do hrnca si nasypte cukor a nechajte ho skaramelizovať.Hrniec odstavte a karamel zalejte vínom a citr.šťavou (pozor,prská).Zase položte na sporák a prisypte slivky.Miešajte kým sa karamel nerozpustí,prihoďte škoricu a slivky duste do rozpadnutia(10-15 minút),občas premiešajte.

Trhanec:

Oddeľte si žĺtka od bielkov,bielky vyšľahajte so štipkou soli dotuha,žĺtky do svetla s cukrom.Prilejte k žĺtkom mlieko a pridajte tekvicové pyré.Premiešajte dohladka.Preosejte múku s práškom do pečiva a pridajte k oranžovej zmesi.Tu si môžte ochutiť škoricou alebo Pumpkin Spice korením podľa chuti.Nakoniec vmiešajte zľahka sneh.

Kto má rád,nech si kľudne v tejto fáze zamieša do cesta za hrsť hrozienok vopred namočených v rume či brandy-moji chlapci to žiaľ nemajú radi???

Panvicu,alebo aj dve si na miernej teplote zatiaľ zohrejte a rozpustite kocočku masla.Ja som toto množstvo piekla na 3-krát.Vylejte tretinu na horúcu panvicu a nechajte zospodu pripiecť..ak sa Vám navrchu  začnú tvoriť bublinky,zospodu je už hotový-inak si občas popodvihnite a nakuknite,nech neprismudne???Trhanec podvihnite a prevráťte na druhú stranu dopiecť.Druhá strana je hotová raz-dva.Vidličkou a nožom trhanec “natrhajte” na menšie kúsky,posypte jemným kryštálový cukrom a ten nechajte trochu skaramelizovať,kúsky trhanca  občas prehoďte-urobí sa Vám chrumkavá “krustička”??

A už ho len švihnite na taniera posypte práškovým cukrom:keďže cesto je samo osebe len málo sladké,nemusíte sa cukru báť.Servírujte so slivkami?

S ostatným cestom naložte takisto?

 

Suroviny

Trhanec:
3vajcia
210 gtekvicového pyré (návod nižšie)
250 mlmlieka
60 gcukru
220 ghladkej múky (Weizen 405)
1 člprášku do pečiva
štipkasoli
trochumletej škorice alebo pumpkin spice korenia
kto má rádhrozienka v rume (naši žiaľ nemajú radi :( )
Na dokončenie:
trochucukru a prášk.cukor
Dusené slivky:
700-800 gočistených a na štvrtky nakrájaných sliviek
0,5 dlčerveného alebo portského vína
z 1/2 citrónašťava
tyčinkaškorice,príp.hviezdička badiánu
2 PLcukru

Podobné recepty