Japonské pirôžky-gyoza???

Japonské pirôžky-gyoza ?????
Na toto som mala už dlho šmak,dnes som sa k tomu dokopala??..ak chcete trošku zmenu,určite vyskúšajte,neobanujete???
Gyoza sa robí s rozličnými plnkami,možno miesto mletého mäsa nasekať krevety,alebo naplniť čisto vegetariánsky napr.hubami,zeleninou a cibuľkou.Pozor na zeleninu,ktorá tepelne upravená moc púšťa šťavu,skôr vyberte “suchšie “ sorty.
Podáva sa len s jednoduchou omáčkou,do ktorej sa pirôžky namáčajú.
Ja som zvolila asi najtradičnejšiu verziu? s bravčovým mletým mäskom a kapustou.
Plátky cesta sa už dajú kúpiť hotové,ale ja si to rada “odmakám”??

Tak teda cesto(cca 40 kusov):
Múku preosejte so škrobom,vodu nechajte zovrieť,odmerajte koľko treba a rozpustite v nej soľ.Takú horúcu vylejte do múky,premiešajte najskôr lyžicou,potom vysypte na dosku a vymieste cesto.Možno sa Vám bude zdať,že z tohto cesto nikdy nič nebude,ale bude☝??.Mieste zahorúca..ak by ste predsa len ku koncu mali pocit,žeby cesto znieslo trošku vody,tak tam pár kvapiek horúcej vody dajte.Cesto hneď zabaľte poriadne do fólie a nechajte na doske odpočívať pol hodiny.Lepok sa rozvinie a po pol hodinke máte hladučké,teplučké cestíčko?.Vyvaľkajte na cca 2 mm hrúbku-prosto natenko.Pohárom alebo formičkou (cca 9 cm) vykrajujte natesno kruhy.Zvyšok cesta totižto už nedáte dokopy.Každý kruh potrite zmesou múky a škrobu a ukladajte na seba.Potom navlhčite utierku,alebo papierovú utierku a kruhy zakryte,aby cesto nevyschlo.
Medzitým si spravte plnku.
Suroviny na ňu dobre premieste a dochuťte.
Na kruh nanesie kopistú čl zmesi,vo vode namočte prst a potrite polovicu okraja vodou.Pirôžtek zlepte dokopy,stlačte a trochu natiahnite kraj a asi každé 2 cm zahnite,aby sa utvorila typická “vzorka”.
Dolepte všetky..docela rýchlo to išlo..uložte ich na dosku od seba a aby sa spodok trošičku “rozčapil”-ten musí byť totižto po upečení chrumkavý?
Zohrejte panvicu na miernu teplotu,nalejte trošku oleja a poukladajte pirôžky(nebudú sa obracať).Položte ich s rozostupom,trochu napuchnú,tak aby sa nezlepili.Pripekajte ich chvíľu zospodu,mali by byť chrumkavé a zlatohnedé.A teraz pozor,nalejte k nim asi deci vody a rýchlo zakryte.Kým sa voda vyparí,gyoza sa v pare dodusí.Vrchnák dajte dolu až keď je voda preč(cca 10 minút)?
Kým sa pirôžky doparia,zamiešajte dipping omáčku.
6 PL ryžového octu,6 PL sójovej omáčky,2 čl sezamového oleja a chilli-zamiešať,hotovo.Komu je to moc silné,cvrknite tam vody,deťom môžte odliať a tak pridať chilli.
Hotové šťavnaté a aromatické pirôžky hneď podávajte z omáčkou…alebo si k tomu dajte sweet chilli sauce,ale to už nie je ono.
?????
PS:zo zvyšnej plnky som narobila “fašíročky”,jednoducho som ich obalila v strúhanke.Gyoza sa dá aj príma zamraziť-naplnené ich z rozostupom dajte zamraziť,aby sa nezlepili,až tak ich dajte do krabičky.Nabudúce budete mať rýchly obed?
?

Suroviny

Cesto:
500 ghladkej múky
50 gkukuričného škrobu
1 ČLsoli
280 mlvriacej vody
Plnka:
400 gmletého bravčového mäsa
200 gnadrobno nakrájanej bielej kapusty
3 jarné cibuľkyna plátky
2 nastrúhanéstrúčiky cesnaku
hrsťpodusených húb(nemusia byť)
4 PLsójovej omáčky
2 PLsaké alebo bieleho vína
2 PLsezamového oleja
mletéčierne korenie
Omajda(dipping):
6 PLsójovky
6 PLryžového octu
2 ČLsezamového oleja
chillipodľa chuti
podľa potrebycvrk vody

Podobné recepty