Nech sa páči recept(8 ks plnených buchiet)
Omáčka:
Tú si spravte ako prvú-zeleninu nahrubo nasekajte a v širokom hrnci (aby sme ju vedeli pekne dohneda osmahnúť) ju na oleji prudko opekajte dohneda a miešajte.Pridajte pretlak,rozmiešajte a nechajte ho pripiecť(nie spáliť),zalejte vínom-to nechajte odpariť a pridajte vodu a koreniny,len špetku soli.Nechajte všetko pozvoľna prebublávať aspoň hodinu a omáčku zvariť.
Potom ju preceďte,dochuťte medom,sójovkou,na konci primixujte kúsok studeného masla na kocky.Ak by sa Vám videla riedka,môžte ešte zahustiť lyžičkou škrobu rozmiešanou vo vode.
Cesto:
Do vlažného mlieka pridajte cukor a nadrobené droždie,nechajte napučať.Múku so soľou preosejte,pridajte ostatné suroviny a kvások a vymieste jemné cesto.Nechajte zdvojnásobiť objem.Cesto potom rozdeľte na 8 častí(à 52 g),ušúľajte pekné guličky,tie nechajte pod utierkou zo desať minút podkysnúť,roztlačte na placku-naplňte hubami a pekne uzavrite.
Zo 20-30 minút ich naplnené ešte nechajte podkysnúť.Prichystajte si hrniec s vodou a na vejárik na knedle položte papier na pečenie,stred papiera prepichnite.Ľahšie sa Vám bude s buchtami manipulovať.Keď voda zovrie,vložte opatrne buchty a parte pod pokrievkou na miernej teplote 20 minút.
Hotové buchty poprepichujte špáratkom aby z nich vyšla para a ponatierajte ich tenko olejom.
Hubová plnka:
Cibuľku speníme na masle,pridáme nadrobno nasekané huby a dusíme.Ochuťte soľou a tymiánom.
Posýpka:
Kocku masla speníme,zamiešame pár lyžíc strúhanky,poopekáme dozlata a dosolíme,pridáme bylinky.
Do teplých tanierov nalejte omáčku,jednu-dve buchty a posypte chrumkavou strúhankou🤩😘
PS:poviete si-babračka-ale všetko si viete pekne dopredu pochystať a na druhý deň len chilly vanilly zohriať omáčku,buchty v paráku-strúhanka je otázka sekúnd🍄💫