Bretónska galette-palacinka “naslano”.

Bretónska galette-alebo teda francúzska palacinka na “slano”??? ??
Toto som už raz robila a veľmi ma ich oriešková chuť oslovila-je to vlastne taký protiklad crêpe na sladko.Robia sa z pohánkovej múky,teda sú prirodzene bezlepkové..len na jednu dôležitú vec treba myslieť:cesto musí odstáť 24 hodín.Ono v chladničke trochu sfermentuje,čo príde k dobru chuti a konzistencii.Nejde tam totiž vajce.
Galette sa neobracajú,pečú sa len na jednej strane a plnia sa tradične dobrou varenou šunkou,strúhaným syrom a volským okom rovno na panvici,posypané jarnou cibuľkou.
Avšak plnke sú možnosti otvorené-naši chceli napr.paradajkovú omáčku,výborný je trebárs údený losos s chrenom,alebo zvyšky pečeného kurčaťa s medovohorčicovou omáčkou a chrumkavý šalát…
To už nechám na Vás ?

Múku,soľ a 400 ml vody dajte do vyššej nádoby a mixujte mixérom cca 10 minút.Nahnať doň vzduch má tiež svoj význam☝??.Postupne prilievajte zvyšných 200 ml vody.Cesto zakryte a nechajte v chladničke 24 hodín odpočívať.Pred pečením dolejte ešte 30 ml vody,premiešajte,aby sa s cestom dobre manipulovalo.
Panvicu rozpáľte,rozpustite v nej kocečku masti a vylejte za naberačku cesta,rozlejte po celej ploche..postupne znižujte teplotu na miernu..palacinkárkou naznačte opatrne štvorec,kde sa galette bude “zaklápať”.Ak je už zospodu dobre upečená(mala by byť chrumkavá),položte do vyznačeného štvorca plátok veľkej šunky,posypte syrom a položte už hotové volské oko.Boky zaklapnite a palacinku nechajte ešte chvíľu na panvici,aby sa roztiekol syr.
Hneď podávajte posypané jarnou cibuľkou?
Pochutili sme si☺️☺️☺️

Suroviny

Cesto:
300 gpohánkovej múky
400+200 mlvody
neskôr ďalších 30 mlvody
9 gsoli
trochubravčovej masti
Na obloženie:
plátkyšunky
strúhanýsyr
volskéoká
jarnácibuľka
Alebokto čo chce

Podobné recepty