Zemiakové perníky z kláštora✨

Vynikajúce perníčky zo zemiakov!🥔

Kto by to povedal,že?Keď som tento recept videla,hneď som ho mala v “merku”-je zaujímavý a určite ozvláštni vianočné pečenie..ja už podobné perníčky na blogu mám a tešili sa veľkému úspechu👇🏼https://mezula.sk/norimbergske-pernicky-a-bomba-varianta-s-vajcakom%f0%9f%8c%9f/

Vyskúšajte aj tieto,namáčajte ich do tmavej čokolády a ozdobte buď mliečnou,či bielou čokoládou,alebo mandľou,vlašským orechom či drobnými cukríčkami.

Len som si v tomto prípade nie istá trvanlivosťou-kvôli zemiakom by som ich asi nedržala dlhšie ako 7 dní-v chlade a oliate čokoládou zrejme vydržia aj dlhšie,ale nemám odskúšané..napokon-beztak ich dovtedy pojete😚

Recept pochádza z kláštora a ako dobre vieme,sestry vždy boli úžasné kuchárky a cukrárky✨

Vajcia s cukrom a korením vyšľahajte do hustej peny.

Primiešajte citronát s oranžátom,zemiaky,orechy (ja som dala približne po tretine mandlí,lieskovcov a vlašských orechov,namiešajte si podľa stavu špajzky:každopádne by som časť z nich nakrájala kvôli štruktúre) ,múku preosiatu s práškom do pečiva-najlepšie to premieste rukami,ale nie nejako dlho,len aby to bolo dokonalo premiešané.

Na oblátky pochystané na plechu si narobte lyžičkou kôpky-tie budú také strapatejšie-ak chcete mať okrúhle perníčky,navlhčenými rukami ušúľajte zo zmesi opatrne guličky a uložte na oplátky.Cesto sa pri pečení trochu roztečie,myslite na to.

Pečte pri 160 stupňoch 15 minút-môžete aj pri ventilátore.Po vychladnutí namáčajte do tmavej čokolády,rozriedenej kakaovým maslom,kokosovým tukom,alebo aj stuženým,keď už nie je iný naporúdzi.Pomôžte si špáratkom,ktorým zospodu napichnete cez oplátku perníček,namočíte do čokolády,necháte odkvapkať a poľahky stiahnete zo špáratka.Dogebríte sa aj tak🤣🤣🤣 ale nie je to také strašné,ako keby ste ich mali držať v prstoch a tak namáčať😁

Uložte ich na fóliu,dozdobte buď mliečnou či bielou čokoládou,alebo trebárs len orieškom,či mandľou.

A potom už len vychutnávajte spojenie voňavého perníčka a chrumkavej čokolády🤤🤤✨

 

Suroviny

3 vajcia
330 g-350 gcukru (podľa chuti)
50 gcitronátu (nadrobnučko nasekať)
50 goranžátu (nadrobnučko nasekať)
450 g varených zemiakov(z predošlého dňa,najemno nastrúhaných alebo pretlačených)
250 g mletýchorechov (rôznych,pomiešajte si alebo pre zaujímavejšiu štruktúru aj časť z nich nasekajte)
225 ghladkej múky
1 balíčekprášku do pečiva
1 člperníkového korenia
1 člškorice
na hrot nožamletých klinčekov
Na polevu:
70 %čokoláda
kokosový tuk alebokakaové maslo na zriedenie
Trebársmandle na ozdobu

Podobné recepty