Rebarborové maslo a šťava na polievanie:
Šťavu,med,na plátky nakrájaný zázvor a rebarboru privedieme k varu..varíme asi 5 minút-kým sa rebarbora nerozvarí.Zmes precedíme cez sitko,šťavu zachytíme a necháme vychladnúť..z rebarbory povyberáme plátky zázvoru(tie vyhodíme) a prešľaháme ju s mäkkým maslom,dochutíme soľou a mčk.
Prichystáme kurča,narežeme ho popri chrbtovej kosti a prestrihneme.Trochu narežeme aj prsnú kosť zvnútra a kurča rozložíme.Kľudne ho môžte nechať aj v celku☺️,takto sa vlastne len skôr upečie a má viacej chrumkavej kože..
Kus rebarb.masla rozpustíme na panvičke a štetcom poriadne ponatierame zvnútra a zvonku celé kurča,takisto celé osolíme a okoreníme.Pridajte k nemu pár kúskov rebarbory a osminky cibule..celé kurča popolievajte šťavou z uvarenej rebarbory,trochu si nechajte na neskoršie potieranie.Ja som ešte pridala čerstvý tymián.Podlejte vodou a upečte dozlata,občas polejte výpekom,použite všetku šťavu.Výpek je absolútne famózny???
Zvyšné maslo som zakrútila do fólie a dala do mrazničky.Vychutnám si ho napríklad k opečenej krkovičke?Rebarbora ako príloha:
Rebarboru nakrájame na plátky,posypeme 1 PL prášk.cukru a necháme polhodinku postáť,šťavu zlejeme.Na masle rozpustíme 1 PL cukru,necháme trochu skaramelizovať,pridáme nakrájanú cibuľu a zázvor,chvíľku podusíme a zalejeme vývarom.Pridáme rebarboru a necháme ju rozvariť.Dochutíme ešte dobre cukrom,troškou soli a korením.
Je to kyselkavá príloha,ktorá sa mi dobre hodila k sladkastým pečeným zemiakom☺️
Vyskúšajte!
K tomu sme si spravili rebarborovú limonádu so sirupu,čo som postla nedávno-perfect match!???