Praclíkový chlieb 🥨

Sľúbený praclíkový chlieb 🫶🏼

Efektne vyzerajúci chlebík s mäkučkou, priam “koláčoidnou” striedkou.Stal sa u nás veľmi obľúbený, skúste ho aj vy😙

Ku dobrému chlebíku odporúčam najlepšiu nátierku na svete:https://mezula.sk/bombasticna-natierka-z-tekvicovych-jadierok/

alebo v tomto jesennom období fantastické https://mezula.sk/tekvicove-maslo/

či si môžete k nemu pripraviť po bavorsky napríklad https://mezula.sk/obazda-a-pracliky%f0%9f%a5%a8/

Najskôr si pripravte lúh-toto množstvo Vám vystačí na pár chlebíkov.Nalejte ho do malého rozprašovača,tak ho budete mať stále poruke.Vodu priveďte takmer k bodu varu (cca 80 stupňov), vypnite a prisypte sódu.Nechajte vychladnúť a prelejte do rozprašovača.Pred použitím pretrepte.

Rozkvas,obe múky a vodu premiešajte, nechajte 20-30 minút autolyzovať.Pridajte mäkké maslo,med a soľ a vymieste hladučké, pevné cesto 🫠.

Preložte dvakrát približne po 45 minútach..Cesto zatočte do bochníčka a vložte do pomúčenej ošatky, či misky vystlanej pomúčenou utierkou. S cestom sa fantasticky pracuje, je ako “detská prdelka” 🙏🏼

Cesto nechajte vykysnúť, 2,5 -3,5 hodinky podľa izbovej teploty. Ak doňho jemne ďobnete a jamka sa len pomaly vracia naspäť , je vykvasené.

Rúru si už predom vyhrejte na 250 stupňov, na spodok vložte starý plech,alebo niečo,do čoho môžete vliať studenú vodu.

Chlebík preklopte opatrne na papier na pečenie, dookola bohato prestriekajte lúhom, až potom narežte a posypte soľou. Soľ je na praclíkoch len skôr na efekt, do druhého dňa sa Vám roztopí, to už nechám na Vás, či ju tam chcete mať 🫠.

Chlieb spolu s papierom šuchnite na horúci kameň, alebo pečte na plechu, či v nádobe-ako ste zvyknutí . Šikovno vylejte hrnček studenej vody na spodok a zavrite.Pečte 10 minút, potom vyberte spod chleba papier na pečenie, plech alebo nádobu s vodou, stiahnite teplotu na 200 stupňov a chlebík cca 23 minút dopečte.Nechajte kompletne vychladnúť a pustite sa doň🥨🫶🏼😙

 

(Inspired by Miss Sauerteig)

Suroviny

Rozkvas:
50 gaktívneho pšeničného kvásku (alebo 25 g hladkej múky špeciál 00 extra (Weizen 550) +20 g vody+1 PL vášho kvásku
-alebo 25 g hladkej múky špeciál (Weizen 550) +25 g vody+ guľôčka droždianechať prekvasiť cez noc
Cesto:
150 ghladkej špaldovej múky (Dinkel 630)
300 ghladkej pš.múky špeciál 00 extra (Weizen 550)
50 gmäkkého masla
1 PLmedu
10 gsoli
Lúh:
15 gsódy bicarbóny
250 gvody
Na dokončenie:
medzi prstyhrubozrnnej soli (ale môžte vynechať)

Podobné recepty