Najskôr si pripravte lúh-toto množstvo Vám vystačí na pár chlebíkov.Nalejte ho do malého rozprašovača,tak ho budete mať stále poruke.Vodu priveďte takmer k bodu varu (cca 80 stupňov), vypnite a prisypte sódu.Nechajte vychladnúť a prelejte do rozprašovača.Pred použitím pretrepte.
Rozkvas,obe múky a vodu premiešajte, nechajte 20-30 minút autolyzovať.Pridajte mäkké maslo,med a soľ a vymieste hladučké, pevné cesto 🫠.
Preložte dvakrát približne po 45 minútach..Cesto zatočte do bochníčka a vložte do pomúčenej ošatky, či misky vystlanej pomúčenou utierkou. S cestom sa fantasticky pracuje, je ako “detská prdelka” 🙏🏼
Cesto nechajte vykysnúť, 2,5 -3,5 hodinky podľa izbovej teploty. Ak doňho jemne ďobnete a jamka sa len pomaly vracia naspäť , je vykvasené.
Rúru si už predom vyhrejte na 250 stupňov, na spodok vložte starý plech,alebo niečo,do čoho môžete vliať studenú vodu.
Chlebík preklopte opatrne na papier na pečenie, dookola bohato prestriekajte lúhom, až potom narežte a posypte soľou. Soľ je na praclíkoch len skôr na efekt, do druhého dňa sa Vám roztopí, to už nechám na Vás, či ju tam chcete mať 🫠.
Chlieb spolu s papierom šuchnite na horúci kameň, alebo pečte na plechu, či v nádobe-ako ste zvyknutí . Šikovno vylejte hrnček studenej vody na spodok a zavrite.Pečte 10 minút, potom vyberte spod chleba papier na pečenie, plech alebo nádobu s vodou, stiahnite teplotu na 200 stupňov a chlebík cca 23 minút dopečte.Nechajte kompletne vychladnúť a pustite sa doň🥨🫶🏼😙
(Inspired by Miss Sauerteig)

