Najlepší chlieb🥖

Vraj je to najlepší chlieb aký som kedy robila a to už som ich teda napiekla dosť 😊

Tento upravený recept pečiem od novembra v jednom kuse-chlebík je mäkučký aj 5 dní,šťavnatý,aromatický a pasuje ku všetkému..keďže ho robievam ako sendvič,je veľkosťou vhodný trebárs aj na chlebíčky.

A čo je najlepšie,je plný dobrých vecí☺️

Rozkvas si prichystajte večer pred spaním-zmiešajte všetko dokopy a prekryte misu fóliou.

Na druhý deň pridajte 200 g vody,múku a slad (malé vrecko veľa nestojí,pomáha kôrke a objemu☺️) spolu s odrobinkou droždia,len premiešajte aby sa zmes spojila a nechajte 20-30 minút autolyzovať.

Nakoniec prisypte soľ,chlebové korenie a olivový olej a vymieste pekné hladké cesto.To dvakrát po 3/4 hodine preložte (podberte mokrou rukou a povytiahnite,preložte akoby rohy na náprotivnú stranu😊)

Vykysnuté cesto vylejte na pomúčenú dosku,zľahka ho rozdeľte napoly kartou a jednoducho zatočte ako bagetu,spoj scvaknite prstami (viď fotopostup).Moc cesto nemadžgajte,nech z neho nevytlačíte bubliny.Chlebíky uložte spojom dole na plech vystlaný papierom na pečenie a zvrchu ich pomúčte.Prekryte fóliou a nechajte 2 hodiny podkysnúť.

Rúru so starým plechom alebo starou nerezovou nádobou naspodku vyhrejte dôsledne na 230 stupňov.Chlebíky postriekajte vodou a narežte šikmo žiletkou.Po vložení do rúry vylejte na spodný plech chytro hrnček studenej vody a rúru zatvorte.Pečte 10 minút,potom plech zospodku vyberte a nechajte dopiecť pri tej istej teplote 12-15 minút do zlatohneda.

Po upečení chlebíky opätovne postriekajte vodou (zaručí to lesklú kôrku) a uložte na mriežku do vychladnutia💋

Suroviny

Rozkvas:
20 gdrvených ľanových semiačok
20 gsezamu
10 govsených vločiek
40 gražnej celozrnnej múky (Roggen Vollkorn)
100 gvody
1 PL kváskualebo guľôčka droždia
Ďalej do cesta:
200 gvody
350 ghladkej múky špeciál 00 extra (Weizen 550)
10 gsladu
odrobinkudroždia
Na dokončenie:
10 gsoli
10 golivového oleja
po 1/2 čajovej lyžičkyfeniklu,koriandru a rasce utretých v mažiari-alebo zoberte hocaké chlebové korenie

Podobné recepty