Kačacie rillettes 🦆

Rillettes☺️

Francúzska pochúťka na chlieb,obdoba našej paštéty-len so strapčekami mäska-takto má viacej štruktúry.Robievajú sa bravčové,husacie,ale aj lososové,zajačie či tuniakové-medze sa nekladú☺️.Natierajte ich na opečený chlebík👌🏼

Ja som k rillettes urobila dusené jabĺčko,ale kľudne siahnite po brusniciach,kyslej uhorke,či pickles-všetko je mňam 😚

Zaliate tukom Vám v chladničke vydržia minimálne 5-6 týždňov,takže sú vynikajúce na prípravu a trebárs aj na sviatočný stôl 😇

Najskôr si umyté a osušené stehná osolíme,okoreníme,posypeme troškou cukru a majoránom,tymiánom,kôrou z citróna a pomaranča-takto ich zakryté odložíme na noc do chladničky marinovať.

Na druhý deň stehná opečieme z oboch strán na kačacej masti,zalejeme vodou aby boli zakryté,pridáme pásik pomarančovej kôry,nahrubo nasekanú cibuľu a kocky jablka,bobuľky pimentu s borievkami.Necháme jemne prebublávať 2,5 hodiny.Keď sa už mäsko oddeľuje od kosti,stehná vyberieme na tanier,necháme ich vychladnúť,vykostíme ich a zbavíme ich kože.Čisté mäsko ozaj dobre osolíme,namelieme čierneho korenia a natlačíme do čistých pohárikov.

Vývar nechajte v chlade stuhnúť -takto z neho lepšie pozbierame tuk,ten potrebujeme.Preceďte ho cez sitko,pridajte dostatok čistej kačacej masti,zohrejte dohorúca a zalejte mäso v pohárikoch-tak aby bolo celkom pod tukom.Poháriky zatvorte,nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke.

Takto vlastne viete zakonzervovať napríklad aj zvyšky pečenej kačky,či kuraťa😊

Dusené jabĺčko:

Lyžicu cukru rozpustite na karamel,zalejte trochou bieleho vína,pridajte jablko nakrájané na malé kocočky,vetvičku tymiánu a poduste domäkka.Na konci jemne prisoľte a pridajte kúsok masla.

Suroviny

2 kskačacích stehien
nastrúhaná kôraz 1+1 biopomaranča a biocitróna
Na ochutenie:soľ,cukor,majorán,tymián,čierne korenie
Ďalej potrebujeme:
pohárkačacej masti
1+1cibuľa a jablko
pásikpomarančovej kôry
bobuľkypimentu a borievky
Dusené jabĺčko (kto chce):
1kyslasté jablko
čľapbieleho vína
Na dochuteniecukor,soľ,kúsok masla,čierne korenie a vetvička tymiánu

Podobné recepty