Jablkové pité 🍏🍎

Jeseň došla!🙏🏼🍁🍂😍

Ja sa tomu veľmi teším a opäť zapínam po lete rúru☺️

Jablkové pité je nesmrteľná klasika,kde spotrebujete kopec jabĺčok:prácny koláčik na prípravu,ale miluje ho každý jeden človek na svete🥱..a keď na druhý deň od jabĺk zmäkne-je hádam ešte lepší..

Toť recept podľa mňa na jeden fakt veľký plech:

Sypké prísady všetky preosejte na dosku alebo dajte do misy od robota.Pridajte zmäknuté maslo a vajcia a zamieste lepivé cesto.

To rozdeľte na dve polovice (tú čo ide na spodok dávam trolinku hrubšiu).Obe “polovice” zabaľte pomúčené do fólie a odložte do chladničky stuhnúť.Stačilo mi stuhnúť,kým som sa “vybavila” s jablkami.😃

Jablká očistite,ošúpte,nastrúhajte,po veľkých hrstiach z nich vytlačte šťavu (moje deti milujú) a prelejte citrónovou šťavou.Pridajte cukor a škoricu podľa chuti,prípadne vanilku.

Rozohrejte si rúru na 200 stupňov.

Cesto dobre podmúčte a rýchlo vyvaľkajte,vytvarujte.Je mäkké,kľudne si pomôžte tým,že ho vyvaľkáte na papieri na pečenie a tak pľasnete na plech 😁.Alebo ho na valčeku preneste,čo považujem za vrchol akrobácie.

Jablká navrstvite na cesto,pekne zarovnajte a s druhou polovicou vychladeného cesta postupujte rovnako,zakryte ňou vrstvu jabĺk.Ak si ho vyvaľkáte na papieri na pečenie a necháte ešte chvíľu schladiť (primraziť)-ide to parádne.

Vrchné cesto popichajte vidličkou a vložte do rúry na 30 minút.Upečený nechajte aspoň chvíľu vychladnúť,pocukrujte práškovým cukrom a nakrájajte na rezy😘

Suroviny

650 ghladkej múky (Weizen 405)
300 gpráškového cukru
250 gmasla
1/2 balíčkaprášku do pečiva
4vajcia
z 1 biocitrónanastrúhaná kôra
dobrá štipkasoli
Plnka:
1,4kg-1,7kguž očistených a ošúpaných jabĺk
z 1/2 citrónašťava
podľa kyslosti jabĺkcukor,vanilkový cukor
mletáceylónska škorica
Na posypanie:
práškovýcukor

Podobné recepty