Dušičkové pletienky🕯️

Dušičkové pletienky🕯️(Seelenzöpfe)

Nepamätám si,aby sa u nás doma niečo pieklo extra na Dušičky..tuto v Nemecku je dušičkové pečivo ale dosť rozšírené,či už naslano,sypané rascou a hrubou soľou alebo vo forme sladkého brioškového cesta mäkkého ako obláčik ☁️☁️☁️

Z neho sa tvarovali buď zatočené akoby “rebríky” idúce do neba,všelijaké krížovité tvary alebo takéto pletienky.

Ich pôvod je trochu “morbídny”👻

Vraj čerstvé vdovice kedysi ukladali svoj vrkoč do truhly ku svojmu umretému manželovi..✝️

..ale(!)-vraj to bol aj symbol životnej sily a krstní rodičia darovávali tradične takéto pletienky na Všechsvätých svojím krstniatkam☺️-hockedy aj so zapečenými peniazmi☺️

Nech už je ako chce,pletienky sú hebunké a ľahučké a vďaka glazúre aj dlhšie čerstvé✨

 

Z vlažného mlieka a trochu cukru si nechajte vzísť kvások.

Všetky ostatné sypké suroviny preosejte do misy,pridajte olej,vajce a kvások a kľudne ručne vymieste hladké cesto.Zakryte ho v mise a nechajte kysnúť 2 hodiny.Po dvoch hodinách si cesto rozdeľte na štyri časti,každú jednu na trojo a ušúľajte si kúsky na guličky-tie prikryté nechajte 10 minút postáť.

Potom ich vyšúľajte na šúľky a po tri jednoducho zapleťte do vrkoča.Pletienky uložte na plech s dostatočným odstupom,prikryte fóliou a nechajte vykysnúť ešte 1,5 hodinky.

Vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov s ventilátorom a pečte 15-17 minút do hneda.

Horúce potrite dookola glazúrou.Tú si jednoducho vymiešate z práškového cukru a vody.

🕯️

Suroviny

1vajce
80 gcukru
50 gslneč.oleja
15 gčerstvého droždia
1/4 lmlieka
štipkasoli
trochupomarančovej kôry (nemusí byť)
Glazúra:
250 gpreosiateho prášk.cukru
5 PLvody

Podobné recepty