Bienenstich 🍯🐝

Bienenstich 🍯🐝
Dnes ponúkam tento typický nemecký koláčik z kysnutého cesta, s chrumkavou mandľovou vrstvou a jemným smotanovým krémom.
Robila som ho v poslednej dobe často, musela som ho robiť okrem iného na skúškach, už ho viem pomaly naspamäť, tak sa oň rada podelím 🙌🏼

Cesto:

Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku,do ktorého ste primiešali trochu z množstva cukru.Sypké prísady preosejte a vypracujte dokopy hladké cesto,mieste aspoň 10 minút (robotom,či 🙌🏼).Cesto nechajte zakryté kysnúť 45-60 minút (podľa teploty).Hneď si pripravte krém,aby Vám stihol vychladnúť.
Po vykysnutí preložte cesto do papierom vystlanej okrúhlej formy,vysteľte aj boky-ľahšie sa Vám bude manipulovať s hotovým koláčom.Cesto roztlačte prstami rovnomerne do celej formy,zakryte a nechajte opäť cca 45 minút podkysnúť.Medzičasom si uvarte mandľovú vrstvu a vyhrejte si rúru na 180 stupňov.

Mandľový krokant:

Smotanu,maslo,cukor,med, nastrúhanú tonku a štipku soli privedieme k varu.Varíme pozvoľna asi 3 minútky,alebo do teploty 107 stupňov Celzia.Prisypeme mandle,dobre premiešame a necháme trochu vychladnúť.Zmes ešte za tepla opatrne rovnomerne rozotrieme na vykysnutý koláč a okamžite vkladáme do rozohriatej rúry.Pečieme 25-30 minút do zlatohneda.☺️
Po upečení necháme na mriežke vychladnúť,z bokov opatrne stiahneme papier.Vychladený koláč prerežeme na rovnaké polovice, pomôžte si na bokoch trochu zúbkovaným nožíkom.Vrchnú časť si predom narežte na 12 ks-je samozrejme tvrdšia vďaka krokantu,inak si vytisnete celý krém🤭

Smotanovo-pudingový krém:

Z množstva mlieka si odoberte,rozmiešajte v ňom dôkladne škrob.Zvyšok mlieka,rum,cukor a vanilku priveďte k varu,vlejte škrobové mlieko a nechajte za stáleho miešania bublať aspoň dobrú minútku.Zakryte kontaktne fóliou a nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí puding pretrite cez sitko.Vyšľahajte dotuha šľahačku s jedným sáčkom stužovača.Ja ešte po vyšľahaní šľahačky prešľahám aj prichystaný puding,nebudete mať v ňom žiadne hrudky😉
Tretinu šľahačky metličkou pridajte do pudingu,potom opatrne primiešajte aj ostatnú šľahačku a vymiešajte hladký krém.Krémom naplňte spodok koláča,položte vopred nakrájaný mandľový vrch a nechajte zachladiť.
Bienenstich je na svete✨✨✨
Zdobiť sa koláčik ani moc nemusí,jeho zlatý povrch je ozdoba sama osebe🫠-hlavne ho zbytočne nezasypávajte práškovým cukrom ☝🏼😅
Zachladený koláčik dokrojte dospodku a podávajte 🤤🤤🤤
Lasst‘s Euch schmecken!

Inspired by Christian Hümbs.

Suroviny

Cesto:
145 gmlieka
25 gmedu
25 gčerstvého droždia
25 gcukru
280 ghladkej múky špeciál 00 (Weizen 550)
dobráštipka soli
trochumletej vanilky
Mandľový krokant:
50 gsmotany na šľahanie
60 gmasla
60 gcukru
20 gmedu
100 gblanšírovaných mandľových plátkov
štipkasoli
asi 1/4-1/3nastrúhanej tonka fazuľky
Smotanový krém:
430 gmlieka
44 gkukuričného škrobu
10 grumu
44 gcukru
300 gšľahačkovej smotany
1 balíčekstužovača smotany
na hrot nožamletej vanilky,alebo jeden vanilkový struk

Podobné recepty